tisdag 24 mars 2009

Borough Market versus Järnvägsparken


City i Samverkan höll idag årets första frukostseminarium på Skybar, Radisson SAS - Royal Viking Hotell:

Levande handel på gator och torg

Torg- och gatuhandel i nya och moderna former

Per Eriksson, VD, City i Samverkan presenterade City i Samverkans tiopunktsprogram, pågånde projekt och vårt nystartade arbete med paviljonger för gatuhandel i nya former.

Lars Backemar, Backemar Consulting /NewSec diskuterade krav och möjligheter för torghandelns utveckling, för högre kvalitet och attraktivitet

Lars-Edwin Andersson, Fastighetskontoret, Stockholm Stad informerade om nya strategier för torghandeln, förändrade regelverk, ökad service och förbättrat utbud.

Jimmy Basilico, ordförande för Hötorgshandlarna, svarade på frågor om arbetet med att utveckla torghandeln.

Som referens och inspiration visade jag några bilder.


Inklämt mellan motorleder och järnvägsbroar ligger i London Borough Market, en av Londons tidigaste handelsplatser med anor från 1200-talet. När trafiken över London Bridge ökade på 1500-talet förflyttades den spontana marknaden på och kring bron till en triangulär tomt några stenkast söderut, fövaltad av en lokal sammanslutning. Grossisthandel och detaljhandel kombinerat.
Idag är Borough Market, efter en räddningsaktion i mitten av 1990-talet, en av de mest välbesökta och unika matmarknaderna i London, öppen torsdag-lördag. Skymtar förbi i bland andra filmerna Bridget Jones Dagbok och senaste Harry Potterfilmen.

Glasstrukturen uppförd i slutet av 1800-talet i samband med järnvägsbyggen, som hotade att slå ut marknadsplatsen. Något av samma känsla som de numera rivna hallarna i Paris och Östermalmshallen i Stockholm.

Här kan du köpa fisk, vin, grönsaker, frukt, blommor och foto på kossan som stått för råvaran till osten du köper. Och ostmästaren själv.

I Stockholm finns en liknande trafikknut, där stadsmotorväg och järnvägsspår skapat det som ibland kallas "SLOAP" (Space Left Over After Planning). I anslutning till järnvägen fanns även i Stockholm marknadsverksamhet och en numera riven saluhall.


Här passerar en strid ström av stockholmare och utländska besökare, på väg till vårt vackra Stadshus, Hotell Sheraton och Gamla Stan.


Alla markytor är inte helt optimalt utnyttjade. Men just därför fulla av möjligheter. Befolka järnvägsparken med något vi inte har - än så länge!


Däremot har Stockholm ett utmärkt varumärke, Skandinaviens huvudstad. Här skulle vi om några år kunna ta ett vackrare stockholmsvykort än idag. En marknad torsdag-lördag!


Kanske ett innehåll i stil med Borough Market? En bondens marknad. En ny sorts saluhall. Med modern och nyskapande arkitektur.


Befolkade platser är ofta tryggare och vänligare än helt outnyttjade. Det finns fler sådana platser i City. Se det inte som ett problem, utan just som en möjlighet. Platser där det oförutsedda kan ges utrymme att växa.

City i Samverkan arbetar just nu med att ta fram ett inspirationsdokument för utveckling av city. Vi kallar det för "Tänk OM...City". Ett inspel baserat på vad aktörerna i city själva vill förbättra - från fastighetsägare och torghandlare till taxinäring, alternativ stad och naturskyddsföreningen. Har du andra förslag till förbättringar av City, Sveriges viktigaste plats? Hör av dig till oss i City i Samverkan. www.cityisamverkan.se


se även film på youtube

http://www.youtube.com/watch?v=_7SFCzYQ17c

http://www.youtube.com/watch?v=-BuPQIcOHUA&feature=related
3 kommentarer:

Gunilla sa...

Bra förslag. Jag vill ha ett "Borough Market" till Stockholm!

Anonym sa...

Utmärkt förslag - men gör som i London, fortsätt in under vägar och järnvägar och skapa ett trevligt stråk till Kungsholmen!

Anonym sa...

http://lumerkoz.edu best for you, http://riderx.info/members/Buy-Meridia-Online.aspx engr ganjs http://soundcloud.com/aricept artery http://www.comicspace.com/adalat/ ticketing geese http://barborazychova.com/members/Buy-Nolvadex.aspx dint dustbins http://www.comicspace.com/celexa/ incentivise berla